Site içi arama

Bir iş kazasından notlar...

Esenyurt'taki Beysan Sanayi Sitesi'nde bulunan Naz Alüminyum isimli işyerinde sigortasız çalıştırılan 17 yaşındaki O.T. 9 Nisan Çarşamba günü meydana gelen iş kazasında, elini alüminyum levhaların kesildiği testereye kaptırdı, O.T.'nin serçe ve yüzük parmağı koptu. Olayın ardından işveren ve servis şoförü tarafından Özel Anadolu Hastanesi'ne getirilen gencin parmakları ameliyatla dikildi, platin takıldı.



Sigortası yok SGK'ya bildirmeyin
Ameliyatın ardından doktorla konuşan işyeri sahibi gencin sigortasının olmadığını ve yaşanan kazanın SGK'ya bildirilmemesi gerektiğini, aileyle 'bir şekilde anlaşacağını' söyledi. Gencin çalıştığı Naz Alüminyum isimli işyerinde O.T.'nin dışında biri on sekiz yaşının altında toplam 10 kişinin çalışıyor ve tamamı sigortasız. Ayrıca iş yoğunluğuna göre 3-4 kişilik göçmen, Suriyeli yevmiyeci işçiler çalışıyor. Sosyal güvencesi babası üzerinden görünen gencin hastane girişini özelden yaptırarak konunun SGK'ya bildirilmesini engellemeye çalışan işyeri sahibi kazanın ertesi günü işyerindeki faaliyeti bir günlüğüne durdurdu.

İş kazasına neden olan aletler 'bakım'dan geçirildi
Alüminyum malzemelerin işlendiği işyerinde işçi sağlığının korunması için gereken korumalı eldiven bulamayan O.T. çöpten bulduğu eldivenle çalışıyordu. Yaşanan kazanın ardından işyerindeki üretimi durduran işyeri sahibi normalde işçi sağlığı açısından gerekli olan makine koruması, gözlük, eldiven gibi 'ihtiyaçları' tedarik etti, bir yandan da iş kazasının meydana geldiği makinedeki kan izlerini temizletti, iş kazası sırasında 17 yaşındaki genç işçinin üzerinde bulunan elbiseleri ortadan kaldırdı.

"İş kazası raporu tutulmasın, anlaşırız"
İş kazasının ardından gencin babasıyla görüşen işveren, taburcu işlemleri yapılırken hastane masraflarını ödeyeceğini, bundan sonraki tedavi masrafları konusunda da destek olacağını söyleyerek iş kazası raporu tutulmamasını istedi. Gencin babasına 'basit yaralanma' raporu alması için saatlerce laf anlatan işveren babaya 7500 liralık bir senet de verdi. Genç işçinin kendini iyi hissettiğinde tekrar kendileriyle çalışabileceğini hatta sigorta bile yapacaklarını söylediler.

Başka çocukların ve gençlerin başına gelmemesi için mücadele edeceğim”
Maddi geliri kısıtlı olan baba ise bu parayla ya da miktarıyla ilgilenmediğini söyleyerek verilen senedi yırttı. İşyeri sahiplerinin açılacak olan davanın ve soruşturmanın yıllar alacağını iddia etmesi üzerine de “ne kadar sürerse sürsün, bugün benim çocuğumun başına geldi, yarın başka bir çocuğun, gencin başına gelmesin diye mücadele edeceğim” dedi.




Çocuk ve genç yaşta işçilik gündem edilecek
Hastanede tutulan iş kazası raporunun ardından taburcu olan genç işçi için hukuksal mücadele kanalları konusunda avukatlar, iş müfettişleri, sendika uzmanlarından oluşan bir ekip, hem yaşanan olayla ilgili takipte bulunacak hem de benzeri durumların yaşanması halinde yapılması gerekenlerle ilgili program çıkartacak.

2013'te en az 59 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi, artık yeter!
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2013’e dair yayınladığı raporda, geçen yıl en az 59 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Sözü edilen 59 çocuk işçinin 18’i 14 yaş ve altı, 41’i 15-17 yaş arasındaydı. Raporda belirtildiğine göre, yaşamını yitiren çocuk işçilerin 25’i tarım, 8’i metal, 8’i ticaret, 6’sı inşaat, 4’ü tekstil, 2’si gıda, 1’i kimya, 1’i maden, 1’i çimento, 1’i iletişim ve 1’i genel işler işkollarında çalışıyordu. Bir çocuğun çalıştığı işkolu ise belirlenememiş.

Çekirdek Çocuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder